Uči za život a ne za ispit!

KAKO PREVAZIĆI STRAH OD VOŽNJE NAKON POLOŽENOG VOZAČKOG ISPITA?

Ako malo obratite pažnju na svoju okolinu i ljude koje poznajete i sa kojima se družite, verovatno ste primetili da ima onih koji i nakon nekoliko godina od polaganja vozačkog još uvek imaju strah da sednu u auto i voze. Najčešće je reč o onima koji su položili vozački ispit i nakon toga duže vreme nisu vozili. Potrudite se da ne zapadnete u ovu kategoriju, posebno zbog toga što ste u nešto uložili dosta truda i novca, a nikakve koristi od toga nemate. Sa druge strane, osećaj da ne zavisite ni od koga kada želite negde da odete je prosto fenomenalan, zar ne?

Ukoliko ste upravo završili sa obukom i polaganjem vozačkog ispita, sigurno se još uvek ne osećate apsolutno spremnim i samopouzdanim za vožnju, posebno zbog toga što instruktor neće biti pored vas da vam pomogne kad naiđete na neki “problem”. U početku, svi osećaju malu dozu straha i misle da nisu dovoljno pripremljeni da samostalno sednu u auto i voze. Takva pojava ne treba da vas iznenađuje jer su svi iskusni vozači prošli kroz isto na samom početku. Isto tako, na časovima obuke sigurno se nećete susresti sa svim mogućim “situacijama” koje se mogu desiti svakom vozaču u toku vožnje. To ipak ne treba nikako da vas brine i destimuliše, jer kao i za većinu  stvari koje radite u životu, iskustvo koje se postiže isključivo praksom je najvažnije.

Dakle, nemojte da kukate već iskustvo krenite da gradite odmah.

Kako bi Vam pomogli da samostalno otpočnete vožnju, u nastavku teksta daćemo vam par saveta koji će Vam biti od koristi i koji će Vas stimulisati da nakon dobijanja vozačke dozvole ne budete jedan od onih ljudi koji nikada ne sednu u auto.

Saveti koji Vam mogu biti od pomoći da prevaziđete strah?

Kada sednete u svog ljubimca, najpre se postarajte da dobro namestite sedište za vozača kako bi se osećali komforno i sigurnije tokom vožnje. Podesite retrovizore da imate dobru preglednost, vežite se i krenite u vozačku avanturu. Jedno od najvažnijih pravila koje svaki “početnik” u vožnji treba da zna je da Vi upravljate autom, a ne on vama. Dakle, nema mesta za strah i paniku kada znate da ste Vi taj koji upravlja vozilom. 

Ono što svakako može da Vam pomogne da se oslobodite straha i dobijete samopouzdanje prilikom samostalnog upravljanja vozilom je da u početku na mestu suvozača sedi iskusan i smiren vozač koji će razumeti Vaše početničke greške. Osobe sa “tankim živcima” u ovom slučaju najbolje je izbegnuti jer vam one mogu samo dodatno pojačati strah, a nekima čak učiniti da više nikada ne sednu u auto. Zato razmislite ko bi to mogao biti pre nego što zatražite pomoć.

Danas su Vam na raspolaganju i dodatni časovi vožnje koje možete uzeti od instruktora i nakon položenog vozačkog ispita. Tada je najbolje da u prvi plan stavite one stvari za koje mislite da Vam nikako ne polaze za rukom, poput parkiranja, polaska na uzbrdici pod ručnom i sl. Strpljenjem i vežbom na časovima ćete se osećati sigurnije.

Nakon što ste uzeli par dodatnih časova ili ste vozili u društvu nekog iskusnog vozača, krenite da vozite sami. Kada budete sami za volanom, svu svoju koncentraciju ćete usmeriti na vožnju, pa će i grešaka biti manje. Pratite situaciju u saobraćaju, budite smireni i nemojte razmišljati o negativnim stvarima koje bi Vam se mogle desiti u toku vožnje.

Želimo Vam puno uspeha!